Origami kulit popia

Aku suka makan popia. Slow-slow belajarlah buat popia. Tapi lama-lama bosan dah buat popia gulung macam bantal peluk tuh. Try buat samosa bentuk segitiga tu pulak tapi tak pandai :P (sila jangan gelak ok) . Actually apa beza samosa dengan popia? Kalau dalam bentuk bantal peluk tu aku panggil popialah, tapi bila dalam bentuk segitiga, jadi samosa pulak. Inti sama pulak tu. Aku google, maka jumpalah cara-cara melipat samosa segitiga di sini. Mari sama-sama belajar melipat kulit popia jadi bentuk segitiga ;) .

11potong kulit popia 3 bahagian macam ni. tapi sebenarnya ikut saiz segitiga yang kita nak. agak-agakla eh

22kemudian buat macam bentuk kon di hujung

33kon dah cantek, agak-agak tak bocor, isi inti samosa

44padatkan, kemaskan bahagian tepi dan teruskan melipat hingga jadi segitiga. guna telur untuk lekatkan kulit popia yang terlebih tu

55tadaaaaaaa!

4 comments on “Origami kulit popia

  1. mati-mati ingat nak buat popia bentuk burung undan/ beruang kutub tadi (^^ii).. btw.. samosa inti karipap, popia inti taugeh+lobak+sengkuang kan? ke saya silap? (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s