Bebel

Membebel atau dalam dialek Kelantan belebe , adalah satu benda yang aku paling tak suka (rasanya semua orang tak suka). Tak kira la si pembebel tu ma aku ke, cikgu ke, bos ke, kawan ke sape2 la. Aku akan dengar sekali lalu je. Adalah bernasib baik bagi si pembebel tu jika aku pandang muka dia dan dengar. Kalau tak nasib baik, aku buat kerja aku, pandang tempat lain, berkhayal sorang-sorang sambil si pembebel tu terus cot cet cot cet. Adakalanya si pembebel tu tak tuju kat aku, tetapi bila aku berada di lingkungan yang bebelan itu didengari, aku cukup rimas. Ishh tak penat ke dia ni bercakap. Tolonglaaaa..jangan membebel banyak-banyak boleh tak. Otak tak boleh nak proses input banyak-banyak macam tu. Kalau dalam kawad pun, tak silap aku kita patuh pada arahan yang terakhir je. Walaupun permulaan arahan kata “angkat tangan sambil pejam mata, dari kiri jalan!” (command kawad yang direka semata-mata), kiri jalan je, tak perlu nak angkat tangan sambil pejam mata apa semua. So nak bebel pun, make it simple la.

Kesimpulannya, siapa-siapa yang nak membebel kat aku atau kata lain menasihati aku, sila pastikan ayat anda short and sweet okay!

3 thoughts on “Bebel

  1. murniDOTorg 26 November, 2008 / 3:05 pm

    lah kalo x panjang tuh, bukan mbebel namanya. itu teguran. hehe.
    sape y bebel kat ko ekkkk?? adakah bos d tmpt keja? hakhak

    huzz..sy tlh mentag kamu. kasi kamu homework sket. sila review blog sy scepat mungkin.

    pendek x bebelan aku?? hahahaha

  2. whooz 26 November, 2008 / 3:10 pm

    adakah aku patut bagi limit patah perkataan kepada si pembebel ni???

    alaa x suker la homework😛

  3. murniDOTorg 26 November, 2008 / 3:26 pm

    limit?? bebelan hendaklah tidak melebihi 50 patah pkataan hahaha
    agak2 kalo leh penuhi criteria tu, ade dpt hadiah x😀

    alaaaaaa huzz~~ suke la pd homework~~suke la~~ suke la~~ hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s