Resipi: Pancake @ Kek kuali

Kalau sebut pancake macam glemer je kan. Ye la selalu tengok movie mat salleh, ade je la pancake nih. Padahal macam lempeng je😛 . Satu hari, aku jalan-jalan kat sini . Terjumpa resipi pancake ni. Seumur hidup aku tak pernah makan pun😀 . So, aku try ler. Thank you Kak Zana letak resipi tu😉

Ok, gambar dulu🙂

Bahan:

Bahan A
Tepung gandum
1 cawan
Baking powder 2 camca
Garam sikit
Gula 2 sudu

Bahan B
Susu
1 cawan (aku guna susu dutch lady dalam botol tu)
Telur 1 biji
Mentega 2 camca (dicairkan)

Cara-cara:

1. Gaul bahan A dan B dalam 2 bekas berasingan

2. Kedua-duanya dah rata/sebati, campur bahan A dan B tadi dalam 1 bekas

3. Gaul bahan tadi. Siap untuk dimasak!

4. Panaskan kuali, sapu mentega sikit.

5. Sendukkan la bahan tadi ke dalam kuali panas. Buatla saiz sebesar/sekecil mana yang suka. Aku suka kecil2, kiut! Agak-agakla masak macam mana. Nanti makan tepung mentah pulak. Jangan salahkan resipi ni!

5. Dah siap, boleh makan begitu sahaja sebab dah manis. Nak letak jem ke mentega ke madu ke semua boleh. Aku suka whipped cream. Yummmy!

6. Kalau nak letak siap2 kaya/coklat/jem/peanut butter dalam bancuhan tu pun boleh jugak. Time senduk masuk kat kuali tu, letak la bahan yang digemari. Ataupun ada juga resipi yang letak pisang yang dah dilenyekkan ke dalam bancuhan, gaul sekali. So namanya Pancake Pisang😉 . Bila nak makan nanti, tak perlu cicah-cicah. Semua dah ada kat dalam tu.

15 thoughts on “Resipi: Pancake @ Kek kuali

  1. sehelai murni 19 February, 2009 / 6:04 am

    wow..

    huzz lenkali buat waktu pagi, bwk ke ofis ya. nak rase.
    hehehe.

  2. whooz 19 February, 2009 / 8:25 am

    hahaha iyela , rajin sangatla aku nak buat pagi2😛

  3. Dalin 19 February, 2009 / 3:51 pm

    ish ish… org dah lama dok buat. beli yg dalam kotak tu saja senang… hehe

  4. whooz 19 February, 2009 / 11:55 pm

    hehehhe..yg dlm kotak tu tak rasa nak try..bila tgk resipi, baru gatai nak buat

  5. yatie 21 February, 2009 / 10:28 am

    ehem…dapur dah mula berasap nampak…hihihi…pasni,aku senangla aku..xpyh susah2 nak cari resepi yg blom tentu ntah sedap ke x…resepi yg ko post,konpom sedaapppppp

  6. whooz 21 February, 2009 / 10:47 am

    ye mama yati, yg aku post kat sini semuanya sedap di tekak aku..yang penting senang nak buat (alasan pemalas😛 )

  7. kak janna 24 February, 2009 / 8:36 am

    tu dia…wat pancake…senang kan? bukan susah pom….sedap pom sodap,hehehe tahniah huzz! ekekeke

  8. syaza 9 February, 2010 / 1:31 am

    tq..sy dh pndi buat pancake dgn resepi ni..sng jerrr…

  9. anne 28 February, 2010 / 12:09 am

    nk tanye, nape pan cake yg saya buat pahit ye?
    firstly, mmg sy lupa nk letak gula 2 sudu tu.
    tp ada kemungkinan lain2 tak?
    thanks🙂

    • whooz 28 February, 2010 / 2:45 am

      ahaa, pahit tu saya tak pastilah kenapa. maybe garam terlebih atau baking powder? cuba buat lagi ikut sukatan.

      • umar 30 October, 2010 / 8:59 am

        saya rasa pahit tu sebab guna baking soda kut.. If u guna baking powder xpahit…

        cube lagi.. sbb sy guna baking soda trus pahit..adehhh

    • whooz 3 May, 2010 / 1:09 pm

      sedap

  10. fafa 4 November, 2010 / 2:04 pm

    thanks for the recipe..now i can make a special pancakes..!=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s