Hiking@hillwalking di Bukit Jugra

Last Sabtu, seperti yang dijadualkan, aku dan Amy join 2 rakan, Cik D dan Cik E pergi piknik hiking di Bukit Jugra, Banting. Jauh gilerrr laa. Dulu aku pernah pergi wedding Puan Yati kat Banting,  aku cakap dalam hati, jauhnye tempat nih, sah-sah aku tak kan datang lagi😛 . Tup-tup sampai lagi (itulah orang tua-tua pesan jangan main cakap je)

Pukul 7 pagi bertolak dari Bukit Jalil. Terhegeh-hegeh lah Mr.D yang debab mengejar Cik Kancil yang kiut dan laju itu. Lebih kurang 8.20-8.30 sampai la di Bukit Jugra. Berdebar jugaklah, takut kitaorang pancit lalu Cik D dan Cik E akan tinggalkan kami kat bawah😛 .

Jalan masuk

Jirat Cina yang diselubungi kabus (Cik D kata jerebu😀 )

Jalan 2-3 langkah (tipulah 2-3 langkah kan, perumpamaan lah), dah sampai ke puncak. Biar betul???? Bukan puncaklah sebenarnya, sebab kami nak naik lagi, kena tahan dengan anjing-anjing pulak. Betul-betul macam pak guard lah diorang tuh.

Anjing 1: Kau jaga tepi sana, aku jaga sini
Anjing 2: Baik bos!

Cik D: Nak pergi tak nih?
Cik E: Boleh pergi ni
Amy: Haa korang pergi, kalau kena kejar, aku rekod

Aku a bit excited lah sebab ini 1st time okey! Dan aku dapat ambil gambar sepuas-puasnya (walaupun dok situ je😀 ). Tapi tidak bagi Cik D dan Cik E. Hehehehhe, kecewa jelas terpampang di wajah mereka.  Oklah weh, bagi can kat kami yg beginner nih😛

Yang best kat sini, ada rumah api dan papan tanda JUGRA yang besar gedabak nih


Ladang pokok buah naga dari atas

Memandangkan jam baru pukul 10, mana boleh balik KL lagi. Rugi lah minyak keta, datang jauh-jauh, maka misi seterusnya mencari pantai.

Pantai Morib (pantai la sangatnye😛 )

Tak best pun Pantai Morib tuh, kemudian kami ke Pantai Kelanang. Haaa kat sini view cantik sket. Belasah je masuk hutan bakau (tak terfikir langsung ada ular ke apa) untuk berposing lah😀 .

Balik rumah, aku unpack barang yang bawa tu, tshirt bawa spare tu. Konon takut berpeluh kuat sangat, boleh salin baju. Air bawa 2 botol tu, sandwich satu tupperware yang mana last-last jadi lunch kitaorang😀 . Tak pe2,next activity lebih mencabar kot😉

6 thoughts on “Hiking@hillwalking di Bukit Jugra

  1. yatie 1 July, 2009 / 11:22 am

    woit…smpai lg ko kt bnting..hikhikhik…apsal xnaik kete je smpai atas tu?ada makam diraja.pstu yg kt dlm bangunan tu,ada 1 makam je,sultan apa ntah tp yg cm scary nya ada 1 lubang kt tgh2 kubur tu…
    klu ko brani,ko seluk la,pstu ko bgtau aku,apa ada kt dlm lubang tu ek…hihihih…

    • whooz 2 July, 2009 / 12:37 am

      tujuan nye nak hiking, mana boleh naik keta..x macho lahh😀

      haa atas tu ada makam eh??? tu lah..nak naik tp ada anjing😛 . dah turun bawah, mls nak drive naik atas balik

  2. Kak Ina best 2 July, 2009 / 1:21 am

    eh… gi dgn deida ke

    • whooz 2 July, 2009 / 1:23 pm

      ha’a Cik Deida

  3. deidaa 2 July, 2009 / 3:38 pm

    Aaa? Siapakah Kak Ina?
    Puas di recall ni? *kompius mode*

    Ahahahah gi 1keta xleh lahhhh!
    Kalo kata tempat tu btol2 mencabar & peluh merenih2 kuar,
    pastu 4org naik 1keta.. peh apa kah baunya? :)) Kkekeke!

    Oh next… FRIM.. seharusnya mencabar!
    AKU JAMIN!😀

  4. Ajie 26 October, 2010 / 4:19 am

    weh. korng g lagik x? ajak la aku.. !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s