Setahun 1 kuih

Tahun lepas aku belajar buat mazola. Sebab favourite aku kan, so kena belajarlah. Tahun ni pulak aku belajar Tart nenas dan biskut cornflakes ala famous amous. Wah 2 kuih pulak tahun ni. Next year nak belaja kuih apa lagi eh?

Siap jemput cikgu datang rumah, ni kira ‘home-tuition’ lah.  Okeh, gambar time!

Aku tak suka sangat kismis, so ganti dengan chocolate chip twin (belang coklat putih), sedap!

Pek cantik-cantik macam beli kat kedai😛

Tart ni sedap! Ma mesti bangga aku pandai pilih cikgu😛

Sebagai anak murid yang baik dan ingin membalas jasa cikgu, anak murid masak untuk berbuka puasa bersama cikgu. Bagus kan?

murid 1 masak ikan bakar , air asam dan singgang tulang, murid 2 masak sayur goreng dan sate, murid 3 (murid ni  tertinggal keretapi, pukul 6 baru sampai) masak ayam goreng dan puding pelangi. cikgu pulak beli kuih-muih dan 2 jenis air.

Cikgu, next kelas kita belaja buat blueberry cheese tart pulak ye😉

16 thoughts on “Setahun 1 kuih

  1. kay 25 August, 2010 / 5:03 am

    kay fail buat tart nenas… mesti besar gedabak! tp utk masuk mulut sedap la jugak…

    ermmm… cikgu, nak resepi cornflakes famous amos tu bleh? mcm menarik jek…

    • whooz 25 August, 2010 / 5:16 am

      oh K, cikgu kata nak bagi kecik, pilih acuan yg bila kita press tu nipis dan jugak gentel jem nenas tu kecik2😀

      resipi cornflakes tu nnt huzz email ye😉

      • kay 25 August, 2010 / 5:19 am

        tq Huzz & Meeza

        tart nenas, gentel dh kecik, tp tatau la bila bakar membesar bagai johan… dh 2 thn jadi cenggitu… thn2 sebelumnya ok… thn nih order saja 2 balang! hihihihi

  2. meeza 25 August, 2010 / 5:12 am

    Aku baca entri ni sambil tersengih (sampai ke telinga). Susunan ayat yang menarik & menghiburkan.

    Maju selangkah dengan meng’oter’ resepi.

    Aku sepatut puji cikgu aku sebab resepi tart n cornflake cookies tu mendapat pujian.

    *Psst..cikgu aku bagi blueberry filling suruh kita try cheese tart tu. Aku free next week.bleh kite try

    • whooz 25 August, 2010 / 5:18 am

      next year kena wish selamat hari guru lah kan

      jom! ari apa ni? 31hb tu ke?

  3. erisa 25 August, 2010 / 6:33 am

    ha apa kata 31 tu je. kita berkebun di rumah miza belajar semua resepi2 pilihan korang. kalau sempat aku beli oven, leh bawak sekali. ihiih. jom la huz.

    kalau ada butang ‘like’ harus aku klik..memang best ayat huz puji cikgu tart tuh.. =))

  4. julie 25 August, 2010 / 6:52 am

    nak resepi gak….yg mcm famous amos tuuuuu

  5. meeza 25 August, 2010 / 8:57 am

    Kalo nak belajar ramai2 aku rasa elok ke rumah Huzz sebab kawasan luas.
    Rumah aku nanti kena berlaga2 bontot.
    Amacam cikgu Huzz? Tapi awal pagi aku nak tgk adik aku berbaris.

    • whooz 26 August, 2010 / 12:23 am

      alaaa baru igt nak berlaga2 bontot😛..

      ok je kat umah aku. dialu2kan..tapi nak start pukul brapa. aku p rompin isnin petang, tido sana, 31hb balik kl. di jangka sampai kl before 12.. kita nak start pukul brapa?

      • ezza 26 August, 2010 / 12:02 pm

        aku tak kisah je kat memana. asal dapat tart buatan sendirik.yeay..

        ha! start bila ko dah sampai rumah la.😛 miza pun cakap nak gi tengok adik dia berbaris tuh. bila ko dah sampai rumah, ko sms lah miza dan iza. eh tiba2 je ‘iza’ lak.😛 maka kami pun duyun2 ke rumah ko. sambil bawak lauk tak masak lagi. kita berkebun masak kuih dan masak lauk buka pose kat umah mu.. hihihihih

  6. meeza 25 August, 2010 / 8:58 am

    Kay: Mungkin resepi kulit tart tu ade serbuk penaik. Kalo ikut resepi ni mmg takkan kembang.

    Julie: Resepi ada kat fb.Click kat gambar biskut yang lazat. Ops..itu yang raisin. Yang choc chip kena mintak ngn Huzz la jugak

  7. mun-e. 26 August, 2010 / 1:24 am

    la huzz.. dh buat sendiri tp still beli yang lain? banyaknya hehe😛 raya ni buat open house tak? nak makan tat nenas tu!!! uh uh

    • whooz 26 August, 2010 / 2:01 am

      buat sendiri ni baru je belaja dan nak test. kot tak sedap ada backup..hahahhah..

      insyaallah buat🙂

  8. nhalilah 1 September, 2010 / 2:36 am

    ok la huzz.. aku sejak ada anak ni.. belum test lagik buat biskut kat umah.. maybe tunggu tahun depan atau taun lagik satu bila anak2 dah besar sket..

  9. ani 23 December, 2010 / 7:40 am

    nak gak resepi biskut conflakes tu….?

  10. Rosnanni 23 February, 2011 / 5:15 am

    The cornflakes cookies look yummy, please share the recipe. Thanks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s