Kenaf @ MAHA 2010

uuuuuu sejuk tak??? ada salji di blog ni..hhehehh

Last week aku sempat juga pergi MAHA. Ni kira MAHA pertama yang aku pergi lah sejak tinggal di KL ni. Ni pun sebab ma abah nak pegi. Kalau diorang tak datang, tak sampai jugak rasanya tahun ni. Best jugakla tengok hasil-hasil pertanian yang macam-macam tu. Ada yang aku pertama kali tengok. Tau makan je, tak tau rupa pokok macam mana. Tujuan utama nak tengok orked. Sempat jugaklah ma beli 3 anak pokok orked. Nanti kita tengok macam mana hasilnya🙂 . Aku beli pokok cili padi! Setelah usaha menanam cili awal tahun ni gagal, aku beli pokok yang dah banyak buah dan bunga. Hari ni, dah ada 2 biji masak..hehehhe..tak try pun lagi pedas ke tak.

Aku nak kenalkan korang pokok kenaf. Pernah dengar? Kalau kerja abah takde kaitan dengan kenaf ni, harus aku pun tak kenal. Kenaf ni ditanam untuk menggantikan tanaman tembakau.  Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (nama dulu Lembaga Tembakau Negara) yang bertanggungjawab dalam kerja-kerja memperkenalkan tanaman kenaf di Malaysia. Macam-macam produk boleh buat dari pokok kenaf ni. Salah satunya barangan kraftangan. Abah sekarang pun ada mengajar isteri-isteri/anak-anak penanam tembakau menjahit beg dari kulit pokok kenaf ni.

ini bukan dari kenaf, pasu diperbuat dari daun tembakau

ini pulak pokok asam kelubi, kenal?

3 thoughts on “Kenaf @ MAHA 2010

  1. kay 8 December, 2010 / 1:14 am

    kay tau kenaf, tp tak pernah tgk rupa cemana… kay pun tak ingt nak post pasal MAHA hihihihi

  2. meeza 8 December, 2010 / 1:54 am

    cIK, gambar pokok kenaf takda ke?1st time dengar pasal kenaf. Sangat kurang membaca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s