Lari berganti-ganti

Ahad lepas, aku dan bebudak yang suka lari ni join Ekiden Run di Putrajaya. Team kitaorang, Para-Para Sakura (sila tanya Athirah kenapa bagi nama ni) terdiri daripada aku (1st runner), Athirah (2nd runner), Halipah (3rd runner), Deida (4th runner) dan Nurul (5th runner). Masa di garisan permulaan, aku rasa kelakar sebab dikelilingi budak-budak sekolah. Walaupun diorang bukan budak sekolah. Kategori Women Open, peserta yang berumur 18 tahun ke atas. Tapi badan kecik-kecik je masing-masing. Sebab tak nak rasa malu kena tinggal dek “budak-budak sekolah” ni, aku pecut sedaya upaya 2km pertama. Masuk km ke-3, aku dah slow sikit. Frust sebab tak de pun meja beri air kat tepi jalan. Dahaga giler. Last minum air, di rumah, seteguk. Sampai di “Changing Zone” 25 minit kemudian, pass sash pada Thirah. Legaaaaa.

Aku cepat-cepat ambil makanan, naik bas balik ke starting point. Fad dan Adeq menunggu di sana selaku fotografer dan pom-pom girls. Thanks korang😉

“Para-para Sakura” after the race. Sorang lagi tak tau mana perginye

Us in action🙂. We teman Nurul as the last runner (middle) sambil memberi semangat sambil ingin masuk gambar

The medal. I like!

Nurul, selaku pelari terakhir berjaya membawa Team Para-Para Sakura ke tempat ke-15. Tahniah🙂. Sedikit asal-usul Ekiden Run:

History

The term originated in Japan, although the concept of a long distance relay race is not unique to any country. The first ekiden race was sponsored by the Yomiuri Shimbun in 1917, and was run over three days between the old Japanese capital of Kyoto and the modern capital of Tokyo, a distance of 508 km, to celebrate the anniversary of the moving of the capital to Tokyo.

As written in Japanese, Ekiden combines the characters for “station” (駅) and “transmit” (伝). This name was coined by the poet Toki Zemmaro (1885–1980), who was head of the Yomiuri Shimbun’s Social Affairs Department at the time. The original concept of the race hearkens back to Japan’s old Tōkaidō communication and transportation system in which stations were posted at intervals along the road. In the race, each runner on a team runs the distance from one “station” to the next, and then hands off a cloth sash, or tasuki, to the next runner.

The lengths of ekiden can vary greatly, as can the number of runners on a team. For example, in the national junior high ekiden championship, 5 girls cover 12 kilometers and 6 boys cover 18 kilometers. The national high school championship involves 5 girls in a 21 kilometer race and 7 boys in 42.195 kilometer race. In the national inter-prefecture championships, 9 women run 42.195 kilometers and 7 men run 48 kilometers. For the collegiate Hakone ekiden, a 2 day event, 10 male athletes run 219 kilometers.

nak baca lagi??? baca sini🙂

6 thoughts on “Lari berganti-ganti

  1. Nurul 31 May, 2011 / 2:50 pm

    Patut lah mcm pernah dengar je nama ekiden ni rupe nyer ader history dier🙂

    • whooz 1 June, 2011 / 12:25 am

      iye, ada history sebenarnya. sebab tu aku nampak ada jugak la muka2 ala2 korea/jepun join aritu

  2. deidaa 31 May, 2011 / 11:16 pm

    Ptt dpt medal + cash kalu top 20 (hahahah nak jugakkkkk!).

    Thn dpn mu amik 4th runner la pulak huzz.. ‘nikmat’ tuh naik bukit muahaha.

    • whooz 1 June, 2011 / 12:24 am

      hahhha mu tak mo pilih 4th runner gak ke next year :p

  3. deidaa 2 June, 2011 / 7:22 am

    Aku terpilih lg ke utk join.. aku bnyak jln hihi.
    Sila rotate route (nak ngelat) =))

  4. hisyam 14 June, 2011 / 1:20 am

    bestnyer blog kamu…
    suka sangat sbb banyak info…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s