Macaron?

Femes huh? Sana sini orang sebut aje. Macam boleh menang anugerah bintang popular. Aku pernah makan sekali. Itu pun kebetulan dihidangkan di satu conference di Singapore tak lama dulu. Kebetulan juga, sebelum pergi Singapore, beberapa rakan asyik bercakap pasal macaron ni. Kiranya time jumpa kat Singapore tu aku dah kenal lah, cuma belum pernah makan. Bos pula asyik suruh makan, sedap katanya. Aku makan sebiji, manis sangat! Macam tak boleh telan.

Semalam tengok siaran ulangan Masterchef, Callum menang cabaran “Invention test” melalui “Violet Macaroons with Raspberries & Butter Cream”

Gulp! Telan air liur. Nak try buat, silakan🙂

http://www.masterchef.com.au/violet-macaroons-with-raspberries-and-butter-cream.htm

dan juga pengalaman orang ni buat kulit macaron, kali ke-4 baru menjadi. Susah jugak eh.

http://www.dishwithvivien.com/tag/macaron/

Cik Miza Boboi, si tangan ajaib dan Kak Zana, tukang buat kek, tak nak cuba ke? Buat gift bagi orang cute juga nih.

 

 

 

11 thoughts on “Macaron?

  1. Gerbera 5 July, 2011 / 7:01 am

    Tgn tu takde ajaib sgt.tp sy pun x minat macaroon ni.manis.tp kalau nk cuba boleh jugak.project raya 2011

    • whooz 7 July, 2011 / 12:52 am

      🙂

  2. tufulah@gmail.com 5 July, 2011 / 7:43 am

    tak pernah makan lg… org ckp sgt manis… tu yg mcm tak teringin nak mencuba

    • whooz 7 July, 2011 / 12:51 am

      jom kay kat empire..bila2 free, huzz tunggu balik keje :p..hehehhe

  3. IDA KHALID 5 July, 2011 / 12:12 pm

    aku x leh la….manis sgt!!!!! lgpon biase2 jer rase dier…..bg aku la…

    • whooz 7 July, 2011 / 12:50 am

      nak kena try lagi, org kata yg coklat tu x manis sangat

  4. deidaa 7 July, 2011 / 12:10 am

    Femes?- aku tak penah dgr.. macaroni tau la😛
    sejenis kek ke apa nih?

    manis?- walau aku org kelate, aku bkn la penggemar manis.. telan sampai anak tekak jah.

    • whooz 7 July, 2011 / 12:49 am

      x pernah dgr eh..rata2 kwn aku tau je macaron ni. bukan kek,

  5. deidaa 12 July, 2011 / 11:05 pm

    tp aku kwn ko yg tak tahu hihi.

  6. kak janna 14 July, 2011 / 7:13 am

    owh macaron terlalu manis utk lidah saya….Huzz…tera doh buat 2 kali…2,2 kalu tu la tok jjadi….macaron ai takdop “kaki” ….tp ai tidak berputus..ai akan buat sampai jadi!

    • whooz 14 July, 2011 / 1:35 pm

      gud luck!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s