Puzzle

Aku sangat suka buat puzzle. Aku sanggup tak tidur semata-mata nak siapkan puzzle. Sebab kalau stop then sambung balik, rasa macam tak syok. Tapi itu dululah, waktu menganggur tak de kerja apa. Minta duit kat ma nak beli puzzle. Murah je time tu, berapa rm je. Bila dah siap, aku balut dengan plastik, kononnya nak gantung di dinding, last-last dok je tersimpan dalam almari di kampung.Sebab banyak sangat. Sah-sah abah tak kasi lekat. Kang jadi studio pulak rumah tu🙂. Bagi aku puzzle boleh jadi salah satu aktiviti bersama famili. Aku akan join kalau ada budak-budak ajak main susun-susun puzzle ni. Tapi kesianla nanti aku je yang pulun siapkan puzzle tu. Tak bagi can kat diorang dah😀

Datang KL, aku jumpa pula puzzle 3D. Cantiknye, tapi mahal lah. Ada yang beratus-ratus harganya. Kalau pergi MidValley, mesti masuk satu kedai puzzle ni. Usha-usha je, nak beli tak cukup duit. Di Time Square ada juga satu kedai ni yang jual barang-barang kraftangan. Puzzle pun ada. Pun mahal harganya. Mampu usha je kat cermin. Ada London Bridge, Taj Mahal dan macam-macam building lagi. Tapi di Time Square juga ada satu kedai ni yang aku tak sangka jual puzzle. Kedai tu jual barang-barang perhiasan diri macam cekak rambut, riben, belt macam tu. Aku pusing-pusing jumpa 3D puzzle Eiffle Tower. Murah pulak tu. Less then rm10. Sampai sekarang Eiffle Tower tu masih berdiri kukuh di sudut tangga rumah ni.

Semalam, aku boring tak boleh tidur, kemas-kemas kotak-kotak dalam bilik. Terjumpa ini,

Tak ingat dah bila tahun aku beli ni. Murah je rm6.90

The pieces

Kutub Utara

Kutub Selatan

Satu lagi

Siap!

Sedikit sejarah puzzle🙂

The origin of the jigsaw puzzle is generally attributed to a European cartographer named John Spilsbury, who cut a wooden map of the British Empire into pieces in the 1760s so the aristocracy’s children could learn the geography of the lands Britain ruled. These early wooden puzzles, called “Dissected Maps,” began the history of the jigsaw puzzle, and their popularity among the upper class in both Europe and the U.S. grew steadily throughout the 1800s….

baca lagi di sini HISTORY OF THE JIGSAW PUZZLE. dan banyak lagi website-website yang ada mengisahkan asal usul puzzle ni🙂

So, friends, ada sesiapa yang minat puzzle? Jom share kat mana korang beli puzzle yang murah-murah🙂 dan puzzle apa yang korang dah buat. Online pun ade tau, tapi tak feel lah sebab tak boleh pegang-pegang. Salah satunye kat sini http://www.jigzone.com

Oh ye, macam nak melawat je kilang buat puzzle ni. Kat mana ye?

8 thoughts on “Puzzle

  1. nurul 27 October, 2011 / 11:58 pm

    Aku suka juga🙂

    • whooz 1 November, 2011 / 2:28 pm

      ok, geng😀

  2. deidaa 28 October, 2011 / 9:16 am

    Menarik.. dlm cruise haritu pun ada puzzle.. tak sampai RM100.. 3D cruise gambar cruise jgk la.. kalu tau, kirim je kan?😛

    • whooz 1 November, 2011 / 2:29 pm

      wah macam cun je 3D cruise nih…

  3. yati 3 February, 2012 / 7:54 am

    ada kenal sapa2 yang ambil upah buat puzzle tak? dah berzaman tapi x siap2.2016 puzzles

    • whooz 12 February, 2012 / 2:15 am

      wahhh..tak de pulak kenal sesapa. nak try bole? hehehhe

  4. alma 6 August, 2012 / 4:33 am

    tahu tak kat mana nak cari puzzle yg ada 4000 pieces

  5. miza 3 October, 2013 / 8:49 am

    Nice puzzle…. sangat suke… sesape nk mintak i buatkan pun i sanggup..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s