New Zealand Trip Day 3 (Lake Tekapo – Mt Cook)

Lake Tekapo Holiday Park

 photo 3a6bc5b4-1969-44e6-a303-438e3e0d570d_zpshpkgh3za.jpgIni dapur di holiday park. Lengkap dengan semua peralatan.

 photo 20160803_200700_zpswtbxth6g.jpgMalam tu kami goreng kobis dan bakar chicken wing sahaja.

 photo 20160804_073432_zps6ulhqyp5.jpg
 photo Dsc_0046_zpsyxpskxdk.jpgMalam tu salji turun lebat. Ini pengalaman pertama aku tengok salji. Best!

 photo 20160804_084418_zpsdkehfh0v.jpgNak pergi ke dapur nak prepare breakfast. Salji turun lagi, stop kejap ambil gambar🙂. Masak Maggi je🙂

 photo 20160804_084501_zpsbkgno893.jpgBangunan yang dekat dengan tong sampah tu ialah dapur dan toilet

 photo 20160804_095932_zpsfitldwgj.jpg
 photo 20160804_094703_zpshgwofi4b.jpg
 photo 20160804_094010_zps8xsmugck.jpgSampai semalam tak sempat nak round kawasan. Ada taman permainan juga kat sini. Sepatutnya kena lepak lama lagi tapi masa tak cukup. Barulah boleh menikmati permandanagn Lake Tekapo yang sangat memukau. Kami kena gerak cepat ke Mt Cook. Sebab kononnya nak hiking😀

Lake Tekapo – Mt Cook

 photo 2016_10_10_12_21_28_Lake_Tekapo_New_Zealand_to_Aoraki_Mount_Cook_National_Park_Google_Maps_zpsarwonrfm.png

Sepatutnya kami akan singgah di Church of Good Shepherd, tempat orang ambil gambar cantik-cantik tu. Tapi sebab risau lambat sampai di Mt Cook, kami tak singgah😦.

 photo Dsc_0081_zpsdpzbkyxt.jpg

 photo Dsc_0084_zpsjefmhlvl.jpg

 photo 20160804_113623_zpsrljcb10j.jpgSepanjang perjalanan ke Mt Cook, beginilah permandangannya🙂

 photo Dsc_0143_zpskfvztviu.jpg

 photo ee4ce2d2-7573-4f1d-8832-500ba9602d3a_zpsb2zgqsdw.jpg
Singgah sekejap nak ke toilet di Lake Pukaki (kalau tak silaplah).

 photo 20160805_101801_zpsqxfnfe97.jpgSebelum tiba di penginapan di Mt Cook, kami ternampak signboard ini. Ini adalah jalan yang sepatutnya kami lalu untuk ke White Horse Hills Campground, tempat permulaan trekking di Hooker Valley. Kecewa sebab pagi tu kami dah check road closure cuma tak check jalan-jalan kecil macam ni. Kecewa lagi sebab kami tak singgah Church of Good Sherpard sebab nak jimat masa untuk trekking😦. Dua-dua melepas, maksudnya kena datang lagi😀

 photo 20160804_134639_zpsiw06lyw7.jpgKami terus ke information centre dan nampak announcement ini. Actually kami masih boleh meneruskan misi untuk trekking tapi kami tak study jalan kampung tu dan tak tau macam mana rupanya. Senang cerita masing-masing tak nak ambil risiko.

 photo 20160804_175150_zpsubqigr1t.jpg

 photo 20160804_131629_zpswwmhlwbu.jpg

 photo 20160804_142045_zpsaqppqywi.jpg

 photo 20160804_140421_zpscvullnto.jpg

 photo 20160804_145036_zpsrlsl1qya.jpg

 photo 20160804_141737_zpst4vscpso.jpg

 photo 20160804_140415_zpsrm7vaf9p.jpg

 photo 20160804_142847_zps70l1ixn9.jpgJadinya, sementara menunggu masa untuk check in jam 2 pm, kami berfoto-foto, main salji dan habiskan masa di information centre yang ada kat situ.
 photo 20160804_172913_zpsae7mlzeb.jpgJalan-jalan habiskan masa di Sir Edmund Hilary Alpine Centre

 photo 20160804_172439_zpsjwsghj94.jpgDi antara bahan pameran yang menarik minat di Sir Edmund Hilary Alpine Centre. Last hiking trip pada umur 90!

 photo Img_0357_zpsrby5bgwd.jpgShopping di Sir Edmund Hilary Alpine Centre

 photo 20160805_094001_zps0strhem6.jpgLebih kurang jam 3 pm, kitaorang check-in dan siap-siap untuk masak. Bilik kat sini NZD164/night

One thought on “New Zealand Trip Day 3 (Lake Tekapo – Mt Cook)

  1. Kay 10 October, 2016 / 8:42 am

    bestnya dapat salji bawah gunung atas jalan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s