New Zealand Trip Day 8 (Lake Hawae -Franz Josef)

Lake Hawea – Franz Josef

 photo LH FJ_zpscm2m3i1t.pngSelesai checkout dari Lake Hawea Hostel, kami teruskan perjalanan ke Franz Josef. Perjalanan hari ni pun nak cepat sampai juga sebab plan nak tengok glacier di Franz Josef. Tiap-tiap hari terkejar-kejar masa😀
 photo Dsc_0577_zpsdivbmdon.jpg
 photo Dsc_0585_zpsooacaynk.jpgSinggah sekejap di Lake Hawea Lookout
 photo Dsc_0600_zpshkmysgfm.jpgSinggah untuk ke toilet, nampak pula view tasik yang sangat cantik🙂
 photo Dsc_0623_zps7opsdr68.jpgJumpa sungai yang sangat jernih🙂
 photo Dsc_0641_zps9i6rk4qt.jpgKemudian ternampak signboard waterfall, singgah kejap🙂
 photo 20160809_114928_zpsj7fh8smh.jpg
 photo 20160809_114140_zpsktrt6fin.jpg
Jambatan Gates of Haast. Di sini sepatutnya boleh nampak air terjun tapi disebabkan musim sejuk, tak de air mengalir pun😀. Ada laluan jalan kaki untuk ke bawah tapi kami tak turun sebab tak de apa nak di lihat

Franz Josef Glacier

Salah satu sebab kenapa kami plan route melalui Franz Josef ialah sebab nak tengok glacier. Tapi glacier yang ada sukar dilihat sebab terlalu jauh. Kebiasaannya bagi mereka yang ada bajet lebih, akan naik helikopter. Bayaran lebih kurang Rm300 untuk 10 minit. Kitaorang pun hampir-hampir nak naik heli tapi last minit ada halangan jadi batal😦

 photo 20160809_171121_zpsmcd08grp.jpgLaluan dari entrance. Agak-agak ada dalam 3km pergi balik
 photo 20160809_154323_zpso0pioyjh.jpg
 photo Dsc_0688_zps4rh5mipw.jpg
 photo 20160809_161603_zpsbffc1fhj.jpgSampai sini saja. Tengok glacier dari jauh
 photo Img_0920_zpsvyg37ui3.jpgZoom
 photo Img_0921_zpsstslhiep.jpg
 photo Dsc_0672_zps5n4jkttg.jpg
Tak lama pun kat sana sebab hari makin gelap nak hujan. Berlari balik ke van. Terus ke penginapan, Franz Josef TOP 10 Holiday Park and Motels.
 photo 20160809_205112_zps7cvw0sr0.jpgDinner🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s