Kisah kepala otak

Aku mula tengok drama ni during CNY holiday hari tu. Kisah brain surgeons. 1st episode buat aku menguap je. Tapi tak puas hati sebab komen-komen orang cakap best giler. Then aku paksa tengok 2nd episode. Akibatnya, dah tak boleh stop :D. The best part is dalam drama ni ada pasal clinical trial, which is sangat related dengan kerja aku. Apa yang bos aku dok cerita dan explain selama ni, aku dapat tengok siatuasinye macam mana. Macam mana diorang boleh guna drug pada patient yang tak meet criteria untuk join trial, macam mana kes tu sampai ke IRB (badan yang terlibat dalam menjaga safety dan human rights  dalam clinical trial), macam mana IRB siasat. Ada juga pasal adverse event yang berlaku after ambil drug tu dan akhirnya trial tu suspended. Bersina-sinar mata aku tonton episode tu :). Selain dari tu, skrip penuh dengan medical term yang aku selalu jumpa dalam kerja seharian. Dan yang tak best nya, aku asyiklah tekan button pause untuk google term-term tu, dah jadi habit :P. Maka lambatlah aku habiskan satu-satu episode. Karakter Dr Lee Kang Hung dan Prof Kim Sang Chul sangat best! Di samping watak-watak sekeliling yang aku rasa memang wujud dalam realiti. Menonton drama ni, tak de lah asyik berjujuran air mata. Cuma a few episodes semasa ibu Dr Lee Kang Hung nak mati, part tu sedih lah. Sebab sebagai surgeon yang outstanding kat hospital tu, yang selalu selamatkan nyawa orang lain, tak dapat selamat kan ibu dia.

Best!